Tedenski napovednik

Ukrepi za preprečevanje epidemije Covid v naši župniji

 1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Duhovnika mašujeva o vaših namenih, kot so objavljeni v oznanilih.
 2. Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven svete maše.
  Med tednom lahko prejmete obhajilo v kapeli župnišča ob 10.00 ali 18.00.
  To nedeljo je možnost za prejem obhajila v Cerknem med 9.30 in 10.00.
  Prihodnjo nedeljo, na praznik vseh svetih bo možnost prejema obhajila povsod, kjer je običajno nedeljska sv. maša in sicer:
  Orehek 31. 10. ob 18.00.
  Ravne 31. 10. ob 18.00.
  Šebrelje 1. 11. med 8.30 in 9.00.
  Bukovo 1. 11. med 8.30 in 9.00.
  Novaki 1. 11. med 8.30 in 9.00.
  Jagršče 1. 11. med 9.45 in 10.00.
  Otalež 1. 11. med 9.30 in 10.00.
  Cerkno 1. 11. med 9.30 in 10.00.
  Udeležba pri individualni duhovni oskrbi je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.
  Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore.
  Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).
  Priporoča se, da imajo vsi duhovniki in verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.
 3. Prilika za spoved je pred ali po obhajilu v zakristiji (kjer obhajava duhovnika), oz. med tednom čez dan v župnišču po predhodni telefonski napovedi.
 4. Krsti, poroke in vse župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko se bo epidemiološko stanje izboljšalo oz. ko bo preklican vladni odlok.
 5. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
 6. Verouk se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Starši spremljajte in upoštevjate e-pošto. Če je kdo ne prejema naj pošlje župniku mail, da ga dodam na seznam prejemnikov.
 7. Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Duhovnik med obiskom bolnika na domu nosi masko in si razkuži roke pred in po obisku. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni.

Oprostitev obveznosti nedeljske sv. maše

Škofje vsem vernikom, ki se ob nedeljah ne morejo udeležiti svetih maš, podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti.

Verniki, ki se ne bodo udeležili nedeljske svete maše, naj le-to spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede ali dobrim delom. Kjer je mogoče, se lahko udeležijo svete maše med tednom.

Posebej spodbujamo molitev doma v družinah. Pri tem lahko uporabite tudi vzorce, ki jih dobite na spletni strani župnije oz. starši veroučencev po e-pošti.

Vsi sveti

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos na pokopališčih in v cerkvah niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov. Prav tako ni dovoljena organizirana molitev vernikov. Na pokopališče prihajajmo družinski člani skupaj. Pri grobovih, na pokopalušču in izven njega se ne družimo z drugimi sorodniki in znanci. Druženja odložimo na čas po epidemiji. Ob pozdravu upoštevajmo navodila za preprečevanje Covid (ne rokujmo se, upoštevajmo varno razdaljo, nosimo maske, razkužujmo roke). Naj pokopališča ne postanejo nov vir širjenja okužb!

Duhovnika in diakon bomo ob zakjučku obhajila blagoslovili vsa pokopališča. To bomo storili brez vaše udeležbe! Zvonovi pa vas bodo povabil k molitvi za rajne v tem času.

Vabljeni da opravite sveto spoved, prejmejo sveto obhajilo, darujejte za svete maše za pokojne, opravite dobro delo in prejmete odpustek. Kako prejmemo odpustek, je predstavljeno na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.). Vabljeni tudi k darovanju za vzdrževanje župnije.

Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

Predlog kako lahko doma molite za rajne bo objavljen tudi na spletni strani župnije.

Možnost prejema obhajila

Za razliko od pomladi kljub karanteni obstaja možnost individualne duhovne oskrbe, kamor spada predvsem možnost prejema sv. obhajila. To možnost lahko zaenkrat izkoristite v Cerknem, 1. 11. pa povsod, kjer so sicer redne sv. maše. Tam bi lahko bila možnost prrejeti obhajilo v nedeljo tudi v bodoče, dokler bo za to potreba. Pastoralne svete po vaseh vabimo, da se pogovorijo in predlagajo kandidate za izredne delilce obhajila, ki bi, dokler bodo trajale omejitve, omogočali vsem, ki to žele, prejem sv. obhajila.

Vabilo k molitvi

Škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce in blagoslov našega naroda ter konec pandemije.

Sprejeti ukrepi veljajo do preklica. Če bo prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, bo vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejel dodatne omejitve na področju verskega oziroma bogoslužnega življenja župnij.