Avtor: zucerkno Objavljeno: 13. 12. 2005

Skavti

V cerkljanski župniji smo prisotni tudi skavtinje in skavti skavtske skupine Cerkno 1.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih.

Temelji na načelih, ki jih je v začetku 20. stoletja napisal Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja. ZSKSS je bilo ustanovljeno leta 1990 na temeljih predvojnega slovenskega skavtstva.

Osnovni namen vzgoje v ZSKSS je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti. Neformalne vzgojno-izobraževalne dejavnosti izvajamo s pomočjo skavtske metode, ki je v svetu priznana kot ena najučinkovitejših neformalnih vzgojnih metod za vzgojo samostojnih ljudi in okoljsko vzgojo.

Svoje prostore in srečanja ima naša skupina v župniji Cerkno, vendar pa naše skavtinje in skavti prihajajo tudi iz drugih župnij na cerkljanskem.

Naši začetki segajo v leto 1998, ko so 3 dekleta in 3 fantje dali prvo cerkljansko skavtsko obljubo. Od takrat dalje rastemo in se večamo.

Danes naša skavtska skupina šteje skupaj že več kot 40 skavtinj in skavtov. Znotraj skavtske skupine se delimo na tri starostne skupine:

VOLČIČI in VOLKULJICE  (8 – 10 let)

Pridružil se boš krdelu, poudarek pa bo na ročnih spretnostih, igrah ter medsebojni pomoči. Spoznaval boš čarobne zgodbe iz Knjige o džungli, lovil v družbi novih prijateljev in občudoval naravo v vsej njeni lepoti. Gozd je izjemno igrišče, saj v njem kar mrgoli zabave.


Tvoje geslo: Kar najbolje!

 

IZVIDNIKI in VODNICE (11 – 15 let)

Takoj boš postal član manjše skupine (voda), ki se imenuje po eni izmed živali. Čez leto se boš učil veščin življenja v naravi - orientacije, vozlarstva, zgradbarstva, priprave hrane, postavljanja zgradb iz lesa. Na koncu skavtskega leta pa še poslastica - tabor. Čakajo te dogodivščine ob tabornem ognju, prvo postavljanje šotora, skavtske simpatije, nepozabne nočne straže, potepi, spanje v šotoru in bivakih, proga preživetja… Ni kaj, pohodni čevlji bodo obrabljeni.


Tvoje geslo: Bodi pripravljen!

 

POPOTNIKI in POPOTNICE (16 – 21 let)

V klanu je čas za nepredvidljivost - izleti brez omejitev, potovanje le z nahrbtnikom, pesem na ustih, dolgi večerni pogovori ob tabornem ognju, spanje v bivakih. Klan je skupnost, kjer se boš počutil sprejetega, našel prijatelje in se naučil prevzemati odgovornost. Skupaj se boste učili služiti drugim in se morda podali tudi na kak mednaroden skavtski tabor.

Tvoje Geslo: Služiti!

Družimo se na vsakotedenskih srečanjih in vsakoletnih zimovanjih ter taborih. Na poletnih taborih spoznavamo Slovenijo (njene lepote in znamenitosti) in tudi tujino ( Italija, Poljska, Hrvaška, Avstrija). Na rednih srečanjih in na splošno pri vseh aktivnostih pa spoznavamo naravo, raziskujemo, se potepamo, služimo drugim, ustvarjamo, molimo, pojemo, plešemo, se veliko smejemo...

Kje izvem več?

Za več informacij o skavtstvu in Slovenski skavtski organizaciji prebrskaj to stran (http://skavti.si). Če želiš prebrskati slike in začutiti utrip skavtstva, odklikaj na našo Facebook stran Skavti Cerkno 1. Sicer pa predlagamo, da več časa preživiš zunaj, kot pa pred ekranom =).