Blagoslov nove strehe na cerkvi sv. Katarine v Otaležu

Otalež in cerkev sv. Katarine sta v nedeljo 8. maja 2022 dobesedno sijala. V pričakovanju blagoslova nove cerkvene strehe smo bili prijetno vznemirjeni vsi, ki smo to načrtovali, sodelovali, izvedli in se končno tudi veselili.

Bogato skupno sodelovanje pri sv. maši ter petje odraslega in otroškega pevskega zbora sta dolgo pričakovani zaključek del naredila nadvse prijeten. Z dobro voljo vseh smo pripravili čudovit praznik, streha pa je po blagoslovu domačega župnika Mateja Kobala zares zasijala. Hvaležni prizadevnim delavcem, darovalcem, prostovoljcem in Bogu, smo se v sončnem popoldnevu poveselili še ob domačih dobrotah na župnijskem dvorišču.

Podrobnejši opis poteka del si lahko ogledaš TUKAJ.

Foto: Boris Peternelj, Izidor Jesenko


Kratek povzetek del, ki smo ga prebrali tudi ob koncu svete maše:
Naša želja, da se dotrajana streha končno obnovi, je tlela že vsaj 10 let. Vsako leto znova smo se o tem pogovarjali in vsako leto znova nas je bilo tega projekta strah. Predvsem zato, ker je bil vse skupaj videti tako velik finančni zalogaj, da se nam je zdelo, da ga kot mala hribovska skupnost nikoli ne bomo zares zmogli. Ko so se po vsakoletnih manjših popravilih začele v prejšnjem letu kazati tako velike razpoke, da je ob dežju voda že kapljala v cerkev smo vedeli, da nimamo več kaj odlašati.

Tako kot velikost naše cerkve, je žal izstopal tudi prvi predračun za streho. Priporočila s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine so namreč narekovala, da streho lahko menjamo samo z identično kritino – torej skrilom. Predračun za površino 680 m2 je znašal okrog 160.000€.  Ne prav optimistični smo začeli iskati še morebitno alternativo, kajti tak finančni zalogaj je bil kljub nujnosti in naši veliki želji enostavno preobilen. Skozi večkratne pogovore in usklajevanja smo prišli do rešitve, ki je bila sprejemljiva za stroko, nam pa je vlila upanje, da bomo z velikodušostjo vseh, v doglednem času projekt pokrili tudi finančno. Skupni predračun za projekt pokritja z betonskimi špičaki je tako znašal dobrih 87.000€ in dela bi se lahko pričela. Žal tudi nam covidno obdobje ni prizanašalo in namesto v jeseni 2020, smo z deli lahko pričeli šele spomladi 2021. Poleg tega ni bilo zanemarljivo niti, da so dela na strehi morala biti končana do 15. aprila. Razlog za to je kolonija netopirjev, živeča na cerkvenem podstrešju, ki je menda v tej cerkvi izjemno pomembna, saj je zaradi nje Slovenija določila in Evropska unija potrdila območje Natura 2000.

15. marca 2021 je bil končno dan, ko se je na strehi pričelo z intenzivnim delom. Na tem mestu naj prvič omenim delovno ekipo, ki se je z izzivi izredno strokovno in hitro spoprijela. Izdelavo ročno izdelanih betonskih špičakov smo zaupali domači obrti Izidor Jesenko s.p. z Bukovega vrha nad Poljansko dolino, ki nas je prepričal z mnogimi tehtnimi referencami v alpskem in predalpskem prostoru Slovenije, Avstrijske Koroške in Tirolske. V sodelovanju s terensko ekipo Mizarstvo in tesarstvo Franc Pohleven s.p. iz Selc so dela končno stekla. Veliko je bilo detajlov, ki se jih prej niti nismo zavedali. Nam, ki smo od spodaj skoraj nemočno opazovali, kako so možje vztrajali v vetru, dežju, tudi snegu in poledici, ni pa manjkalo niti žgočega sonca, pa se je vsak dan bolj smejalo. Seveda se nismo zavedali vseh problemov, ki jih je ekipa strokovno, prizadevno in hitro reševala. Bližala se je Velika noč, zdelo se nam je, da jo bo cerkev pričakala že skoraj praznično oblečena. In res so bile do takrat položene že skoraj vse lesene letve po celotnem ostrešju, morebitne padavine ne bi več naredile škode. Takoj po Veliki noči so se dela intenzivno nadaljevala, presenetil je tudi sneg in mraz. Ampak vztrajnost ni poznala meja, kmalu smo lahko opazovali kako vsak dan raste površina s položenimi strešniki. Težko je opisati veselje, ki smo ga čutili. Lahko pa povem, da smo po številnih odzivih čutili našo povezanost kljub koronskim ukrepom, ki so nam onemogočali kakšno dodatno sodelovanje. Ob tem naj omenim, da se je res veliko število gospodinj odzvalo prošnji, da delovni ekipi vsak dan zagotovimo vsaj en topel obrok v ogrevanem župnišču. Čutili smo veliko povezanost, vsak je prispeval po svojih močeh. Ni jih bilo malo, ki so nam zagotovili tudi molitveno podporo za blagoslov pri delu.

8. maja 2021, slaba dva meseca po začetku del, smo tako lahko naredili prvo fotografijo, ki je našo skupno cerkev pokazala v novi luči: brez gradbenih odrov in z novo streho.

Skoraj bi lahko rekli, da je bil to življenjski projekt naše generacije. Dejstvu, da naša cerkev ni več prepuščena vremenskim neugodnostim in se na njej ne dela nadaljnja škoda se je pridružilo še dejstvo, da so se finančni darovi res velikodušno nabirali. Do zaključka del se je na našem računu že nabralo dobrih 60.000 €, kar je zagotovo preseglo najbolj optimistična pričakovanja. Zavedali smo se, da bodo darovi v naslednjih mesecih nekoliko uplahneli. Ostajalo pa je upanje, da nam del sredstev uspe pridobiti tudi z državnega razpisa Ministrstva za kulturo. Župnik Matej je poskrbel za detajlno birokracijo in do konca koledarskega leta 2021 je že bilo jasno, da smo ta ogromen projekt tudi finančno v celoti pokrili.