Peš romanje na Brezje 2023

Vsaka prva sobota v septembru je rezervirana za romanje cerkljanske župnije na Brezje. Romanje tistih, ki gredo peš, kot ostalih župljanov, ki se odpravijo z avtobusom. Tudi letos ni bilo nič drugače in ni lepšega, ko se romarji iz Cerkna združijo pri popoldanski maši, namenjeni naši župniji.

Peš romarjev je bilo letos 29. Po jutranjem blagoslovu stalnega diakona Jurija Vončine smo se odpravili na pot pol ure prej, kot prejšna leta, saj smo bili pred samim romanjem obveščeni, da je del poti neprehoden zaradi vremenskih ujm, ki so skozi poletje pustošile po Sloveniji. A to nas ni ustavilo. Šli smo dobre volje, ki se je tekom poti stopnjevala. Peš romanja so tako fajn ravno zaradi raznolikosti romarjev, ker imaš čas za sočloveka, ker imaš čas zase, ker imaš čas za molitev, ker imaš čas za opazovanja Stvarstva in lepot naše države. Vse to in še več ti da romanje. Molitev, prošnje, ter tudi osebni boji, ki pridejo na tako dolgi poti, so stalen spremljevalec slehernega romarja. Če ni bolečin, če ni žuljev, je skoraj prelepo:-)
Tako smo po dvanajstih urah v prelepem vremenu prišli vsi zdravi na Brezje. Maša in spoved sta bila desert vsega. Kasnejše druženje ob pivu, ki smo si ga zaslužili, pa kot smetana na vrhu jagode. Res Božja milost deluje. Letos smo krepko presegli število peš romarjev tako na Sveto Goro, kot na Brezje napram letu 2022 in tudi drugače smo veseli, da živimo in smo del ravno naše, Cerkljanske župnije. Prelepo je bilo in zahvaljujem se vsakemu, ki je sooblikoval sobotni dan, da smo se imeli lepo. Še posebej spremljevalnemu kombiju, ki nas je spremljal in nas krepčal s kavo na naših postankih. Veselim se romanja 2024, zato vas vabim že sedaj, da se ga udeležite.

David Bašelj