Romanje cerkljanskih pevcev v Koper in Piran

Sobota, 14. januar 2023 je bil čudovito izbran dan, da se s cerkljanskimi pevkami in pevci podamo na romanje. Pevovodja in motor cerkljanskega petja Pavle je odlično predlagal, da bo cilj letošnjega romanja center naše škofije Koper, zatem pa še ogled slikovitega Pirana. Ob sedmih zjutraj nas je Špikov šofer Vito pobral v Cerknem, ker pa nas je bilo celo za več kot en avtobus, je vožnjo dodatnega kombija prevzel Albin. Iz meglene doline Idrijce se je proti slovenski obali vse bolj jasnilo. Koper nas je pričakal v soncu in najprej smo obiskali koprsko stolnico. Po sveti maši, ki jo je daroval cerkljanski župnik Matej Kobal in je bila seveda spremljana s petjem vseh pevcev, nas je sprejel stolni župnik Primož Krečič. Povabil nas je na kor, kjer smo se lahko čudili mogočnim orglam, še bolj pa nas je seveda očaral njihov zvok. Vsekakor izkušnja, ki jo mora vsak pevec in organist vsaj enkrat doživeti!

Pot nas je iz Kopra vodila proti Piranu. Ob krasno sončnem in nenavadno toplem vremenu smo se sprehodili mimo Tartinijevega trga in se najprej ustavili za čas kosila. Zatem smo se povzpeli proti cerkvi svetega Jurija, proti "piranski stolnici", kot nam je cerkev slikovitio predstavil piranski župnik Zorko Bajc. Skozi njegovo pripoved je pred nami oživela zgodovina Pirana in bogata kulturna dediščina, ki jo imamo priložnost še danes občudovati. Seveda se nismo mogli odpovedati niti "vzponu" na cerkveni zvonik, kjer se nam je ponudil še en čudovit pogled na z morjem obdan Piran.

Na poti proti domu nas je na avtobusu skoraj neprekinjeno spremljala pesem, kar se za romanje pevcev zagotovo spodobi :). Res veseli in zadovoljni smo se vračali proti domu. Hvaležni, da nas pesem vsako nedeljo združuje, da nam je Bog dal ta talent, ki ga nismo zakopali in da se kljub razbitosti in pestrosti cerkljanske župnije še vedno znamo potruditi za lepo sodelovanje v župniji in podružnicah. Da bi le ohranjali voljo in imeli dovolj priložnosti tudi za kvalitetno druženje.