Peš romanje na Sveto Goro 2021

Sobota 10. julij, ura 23:30, trda tema ob mlaju, na parkirišču v Dolenji Trebuši pa 11 srčnih romarjev :-). Tako bi lahko opisali začetek našega letošnjega peš romanja na Sveto Goro. Križ in molitev za blagoslov na poti, pa smo že korakali skozi vas, preko mosta in zagrizli v vztrajno se vzpenjajoč klanec v smeri Čepovana. Ksenija s kombijem nas je prijazno bodrila sredi klanca in nam ponudila prvih par minut počitka. Potem pa odhitela proti Čepovanu, nič drugače pa ni bilo z romarji, ki smo že čez hrib duhali prve požirke kave. Kako je v Čepovanu prijalo prejeti poživljajoč požirek te tople kave, na mizo pa so tudi že priromale prve dobrote, da fizično ne omagamo.

Kot vedno, čepovanske doline noče biti konec. Vsak s svojimi mislimi, tiho molitvijo, pa tudi resnimi debatami (kadar nismo stoje spali :-) je korakal in premagovalte dolge kilometre. Svitalo se je že, ko smo se spet razveselili Ksenije in okrepčila ter njenih spodbudnih besed za nas. In potem nam je šlo do Grgarja prav hitro, kajti že smo uzrli Sveto Goro in naše misli in molitve so bile še bolj usmerjene k Svetogorski Mariji. Okrog šestih še jutranja kava na parkirišču v Grgarju, ki nam je zraven krasnega peciva (hvala Ksenija in Marija) zares teknila. Do vznožja Svete Gore smo še izmenjali kakšno besedo potem pa se kot ponavadi "potopili" vsak v svoj svet. Tišina, ki nas vedno spremlja do vrha Svete Gore je res čudovit čas molitve, razmišljanja, priporočanja vseh, ki nas čakajo doma in iskrenih prošenj.Trenutek, ko prispemo do kipa svetega Frančiška na koncu grebena je vsako leto poln hvaležnosti. Tokrat nas je pričakalo čisto nebo, sonce, krasen razgled in nasmejan obraz Ksenije, ki nas je to noč spremljala s kombijem in skrbela, da nismo omagali. Kar nekaj časa smo si vzeli in se naužili teh lepot ter si podelili veselje ob prehojenih kilometrih.

Dovolj časa smo imeli, da smo v miru počakali še na vse cerkljanske romarje, ki so se pridružili z avtobusi, avtomobili ali kako drugače. Veseli smo bili snidenja in vse naše molitve, občutke in prošnje smo prenesli tudi pred oltar. Župnik Matej in vikar Bogdan ter p. Bogdan s Svete Gore so darovali sveto mašo, ki jo je s svojim petjem čudovito obogatil združeni pevski zbor vseh cerkljanskih pevcev, ki ga je vodil Pavle Magajne.

Da bi se le čimvečkrat in čimbolj sporoščeno lahko spet zbrali pri naši skupni Materi na Sveti Gori!