Praznovanje zlate maše - Bogdan Špacapan, Jože Mikuš, Srečko Vončina in Ciril Bajt

Šebrelje so bile v nedeljo, 27. junija 2021 zagotovo središče vsaj koprske škofije, če ne širše. Kar štirje letošnji zlatomašniki so se odločili, da bodo Šebrelje (pri cerkvi sv. Ivana) kraj, kjer se želijo skupaj zahvaliti za dar mašništva. Vsi štirje so (bili) skozi svoja leta del širše župnijske skupnosti in hvaležni smo, da smo lahko praznovali skupaj z njimi. Pri praznovanju se jim je pridružil tudi sošolec in prav tako zlatomašnik, koprski škof msgr. Jurij Bizjak, kar je že tako lepemu dnevu prineslo še dodaten blagoslov.

Vedri obrazi duhovnikov, ki so skozi preizkušnje in bogato duhovno pot trdne priče vere tudi v današnjem času nam dajo vedeti, da živeti za Kristusa in z Njim pomeni vsak dan znova se odločati za veselje Življenja. In naj bo zapisan uvod v sv. mašo tega dne še enkrat tudi iskrena želja vsem štirim jubilantom.


Prisrčen pozdrav najprej našim gostom, jubilantom: Bogdanu, Srečku, Jožetu in Cirilu,… in tudi vam, ki boste danes deležni te svete maše.

Človek potrebuje mejnike v času. Da priostri oko in nastavi srce, da se smelo in gotovo zazre v smer iz katere je pripotoval, da se utrnejo spomini: prijetni in trpki.

Alenka Rebula takole zapiše: »Samo priznavanje vsega, kar nas presega, nas lahko pelje skozi skrivnosti življenja. To je pot čez mnoge hudournike, čez brzice osebne zgodbe življenja. Brez spoznanja in pristajanja na dejstvo, da nas očiščujejo izkušnje, ki jih ne izbiramo sami, težko zaupamo življenju.«

Vaša poklicanost se je mogla zgoditi le z vašim pristankom, kakršen je tudi Marijin: »DA«. Izrazila pa se je z leti vašega delovanja po župnijah, kjer ste s trudom, vztrajnostjo in molitvijo delali v dobro ljudi.

Darujmo danes kot skupnost iskreno hvaležnost, da so se naše poti srečale in smo bili preko vas deležni tolikih milosti , in prošnjo: naj vas Bog ohranja pri moči in zdravju!