Peš romanje na Brezje 2020

Vsa druga leta se nam je zdelo samoumevno, da bomo na Brezje v jeseni poromali peš. Letos smo za to priložnost hvaležni in s še večjim zaupanjem smo se zgodaj zjutraj v soboto, 5. septembra 2020 ob 5:30 zbrali na Počivalu pod smučiščem Cerkno. Jutro je bilo tako lepo, od lune svetlo, mirno in jasno, da smo takoj vedeli, da nam je Bog namenil prav poseben dan. Po jutranji molitvi in blagoslovu nas je stalni diakon Jure povabil k razmišljanju, da so počitki prav tako pomembni kot pot sama in da moramo vedno razmišljati o obojem, da bomo srečn prispeli do željenega cilja. Zagotovo je bila to tudi priložnost za razmišljanje o poti življenja, ne samo o konkretni poti ta dan.

Ko so prvi sončni žarki pobožali stene Triglava, ki smo ga s poti pod Blegošem videli v daljavi, smo se uspeli tudi prešteti in prepoznati obraze tokratnega romanja. Ob številki 32 romarjev nas je najbolj veselilo dejstvo, da se nam je letos pridružilo zelo veliko mladih obrazov, katerih družbe smo bili nadvse veseli. Ob vztrajnem premagovanju jutranje zaspanosti in prvih kilometrov nas je naprej gnala misel, da nas tam nekje kmalu čaka sveža jutranja kava :-). In res, že v gozdu je dišalo, saj je Ksenija prijazno skuhala veliko dozo tako zaželjene tekočine. Da o malih pomagačih, ki so delili domače pecivo niti ne govorimo.

Pavze so bile dobro odmerjene in ob pogovoru, razmišljanju ter molitvi se je dan odvijal zelo hitro. Srečali smo prijazne ljudi, ki so nam zaželeli srečno pot, pa tudi dobrot naključnih mimoidočih smo bili deležni. Pred vzponom iz Železnikov proti Kališam nam je gospod, ki je ob cesti prodajal lubenice, velikodušno narezal veliiiiiiiiiko in sladko lubenico, ki nam je že zaradi prijazne geste dala novih moči. Gospodu smo obljubili, da se ga bomo spomnili tudi pri Mariji na Brezjah. Žgoče sonce nam je dalo vedeti, da se poletje še ni poslovilo in prav veseli smo bili, da nam je Bog naklonil tako lep dan. To sta si zagotovo mislila tudi mladoporočenca, ki sta na Jamniku ta dan praznovala poroko. Že od daleč nam ni ušlo, da se na hribčku ob cerkvici sv. Primoža in Felicijana nekaj dogaja. Ko pa se je cela naša skupina na ozki makadamski poti morala umikati avtom, ki so odhajali s kraja poroke smo bili deležni tudi sladkosti tega praznovanja. Župnik se je ustavil z avtom, velikodušno odprl svoj prtljažnik in nam z velikim veseljem ponudil pladenj dobrot. Lepo je srečevati vesele in darežljive ljudi!

Spust v dolino in zadnji postanek v Kropi nam je dal vedeti, da je naš tokratni cilj blizu. Tudi nekaj srečanj z ostalimi romarji nam je obogatilo ta dan in po skoraj 12 urah smo prispeli pred baziliko na Brezjah. Na hitro smo naredili še skupno fotografijo, kajti cerkljanski romarji, ki so se pripeljali z avtobusom so nas že čakali, da se vsi skupaj zahvalimo ob Mariji pri sveti maši. Delno utrujeni, a nadvse veselih src, smo se zahvalili za tako čudovit dan, ki je bil poln blagoslova že zaradi možnosti, da smo lahko poromali. In zagotovo smo Mariji v naročje položili mnogo svojih zahval, prošenj in tudi misli na ljudi, ki so se nam priporočili v molitev. Marija bo že vedela, kam jih mora položiti.