Avtor: zucerkno Objavljeno: 22. 02. 2020

Kakšen bo moj postni čas 2020?

Nekaj idej, kako je lahko letošnji post tudi drugačen:

 1. Vsakič, ko te nekdo ali neka okoliščina vznemirja, zmoli Očenaš. Če ti je lahko postati jezen, je prav tako enostavno zmoliti Zdravamarija ali Očenaš. Zmoli enega, samo enega in boš občutil olajšanje, ko boš tako pomagal tej osebi, ki potrebuje tvoje molitve.
 2. Za vsakič, ko pogledaš na družabna omrežja zmoli Zdravamarija. Na koncu postnega časa boš lahko zmolil veliko rožnih vencev. V odvisnosti, da boš v stiku s svojimi prijatelji, lahko postaneš blizu tudi Devici Mariji in v družbi Boga. Zakaj ne bi daroval Zdravamarije za vse tiste ljudi s katerimi si v stiku na Instagramu, Facebooku, Snepchatu ali WhatsAppu?
 3. Ne glej na svoj mobilni telefon medtem ko ješ ali se z nekom pogovarjaš! Se spomniš kako je pogledati nekoga v oči? Preživeti čas z nekom ne pomeni z nekom samo deliti prostor, ampak biti interesiran za njegovo življenje, kdo je, njegovo veselje in žalosti.
 4. Pojdi k delavniški maši! Nedeljska sveta maša je nekaj čudovitega, ampak delavniška je nekaj posebnega. Usedi se v prazno klop in si vzemi čas za sveto tihoto.
 5. Vsak večer poskušaj zapisati seznam stvari za katere si hvaležen.
 6. Ne bodi nesramen...do nikogar. Hrana je prišla prepozno, ni je napravil kot sem hotel, ona ne zna voziti, promet je katastrofalen... zapomni si, da še ni konec sveta. Zadihaj, pomiri se in se vprašaj: Kaj bi Jezus naredil na mojem mestu?
 7. Odpusti vsaki osebi, ki te je prizadela. Prosi Gospoda, da ti pomaga zapustiti jezo na vse posledice, ki ti jih je naredil nekdo drug. Prosi Gospoda, da ti pomaga videti z Njegovimi očmi, z Njegovo milostjo, počasi boš lahko očisil svoje srce starih zamer.
 8. Kupi samo tisto, kar je potrebno!
 9. Vsak dan sprejmi eno od svojih slabosti in se zahvali Bogu, da ti je dal to kot možnost, da zaupaš v Njegovo moč. Slabosti so pomemben del tvoje poti. Lahko ti pomagajo odriti kdo si skupaj z Gospodom. Odpusti sebi, tudi Bog ti odpušča. Biti svetnik pomeni iskati popolnost, ampak vedno popolnost v ljubezni. Zakrament sv. spovedi ti bo dal moči za nove zmage!
 10. Več moli! Premisli, če bi šel na duhovne vaje. Kaj če bi dnevno obiskal Gospoda v Najsvetejšem zakramentu v tabernaklju ali med adoracijo? Ali molil rožni venec na tvoji poti na fakulteto, delo? Mogoče bi prebral kakšno duhovno knjigo ali premišljeval ob evangeljskem odlomku, ki je pri sveti maši? Veliko je poti po katerih lahko rasteš v tvojem duhovnem življenju ali prijateljstvu z Bogom. Povabi v to tudi svoje prijatelje. Postni čas je idealen za okrepitev tvojega odnosa z Gospodom!
 11. Reči »da« vsakič, ko te nekdo prosi, da bi delil z njim. Težko je, da spustiš nekaj kar imaš v lasti in posodiš drugim. To je lahko lepa priložnost za rasteš v radodarnosti.
 12. Obišči bolne, ostarele. Prosi Gospoda, da bi jim daroval svoj čas in ljubezen.
 13. Delaj nekaj, kar ne vključuje ekranov. Veliko ur preživimo za svojimi telefoni, računalniki,... Zakaj ne bi svojega časa porabil z svojo družino, prijatelji in delal nekaj drugega: barval, pisal, igral namizne igre, šel na sprehod, pripovedoval zgodbe... Vse zna biti zelo zabavno.
 14. Zgodaj pridi na predavanja. Priložnost za junaški trenutek. Vsak trenutek je možnost, da živimo kot je Bog načrtoval za nas. Organiziraj svoj čas, da prideš pravočasno.
 15. Bodi prinašalec miru v družinskih sporih. Glasno vpitje ali posmehovanje ne pomeni, da imaš vedno prav. Vadi se v poslušanju in sprejemanju drugih pogledov. Iskanje miru je boljše kot predvidevati, da je tvoja pot, edina pot.