Romanje pevcev 2020

Ko so se božično-novoletni dnevi počasi poslavljali, je bil ravno še pravi čas (in vreme je odlično sodelovalo), da smo se pevci cerkvenih zborov župnije Cerkno odpravili na pevsko romanje. 4.1.2020 smo z avtobusom krenili najprej proti Postojni. V vasi Veliki otok smo se ustavili pri ustvarjalnem gospodu Poldetu, ki nam je pričaral pravo božično vzdušje. V garaži svoje hiše nas je popeljal skozi celotno zgodbo Jezusovega rojstva in s svojo pripovedjo obogatil že tako do potankosti izdelane gibljive jaslice, ki naravnost presenetijo s svojo izraznostjo in iznajdljivostjo avtorja. Skozi 30 let so nastajale dopolnitve in luč sveta ugledale nove ideje. Kar pa najbolj nagovori, je preprostost tako avtorja in njegove žene kot tudi volja in želja, da to delita z vsemi, ki si te jaslice želijo ogledati.

Po slikovitem ogledu in tudi sproščenem klepetu s Poldetom in Manuelo, nas je pot preko Razdrtega vodila v vipavsko dolino, natančneje v Vrhpolje. Tam nas je pričakal domači župnik Janez Kržišnik, ki nam je v uvodu predstavil vsebinsko bogat mozaik, ki ga je v cerkvi zasnoval in postavil p. Marko Ivan Rupnik. Skozi pripoved smo lahko začutili močno vztrajnost vseh, ki so bili v zgodbo o mozaiku vpleteni. Poleg človeške vztrajnosti pa je bil močno prisoten Božji blagoslov, ki je rodil sadove tudi v trenutkih, ki so bili "človeško zahtevni in naporni". Pri sveti maši, ki jo je daroval cerkljanski župnik Matej Kobal, pevce pa na orglah spremljal Pavel Magajne, smo se zahvalili Bogu za dar petja in priporočili v molitev tudi vse vrhpoljske župljane. Po sv. maši je sledil še poseben dogodek: pred cerkvijo je župnik Matej blagoslovil nov avtobus prevozništva Špik, ki je tokrat prvič popeljal romarje na pot. Tako vse šoferje kot tudi druge udeležence v prometu smo priporočili Bogu in ga prosili za Božji blagoslov. Mnogo poti po Sloveniji in tudi širše po Evropi smo prepotovali ob varni vožnji "Špikovih šoferjev" in vsem želimo še nešteto mirno prevoženih kilometrov. Naš šofer Vito in njegova družina pa so se še posebej potrudili in nam ob blagoslovu pripravili tudi domačo pogostitev, ki jo je Vito skrival v prtljažniku avtobusa :-). Nismo se branili domačih dobrot, hvala vsem Špikovim!

Ura se je že krepko prevesila v popoldne in za naše lačne želodčke so poskrbeli na Turistični kmetiji Arkade Cigoj, kjer je ob kosilu vladalo prav prijetno vzdušje. Na velikem dvorišču je zadonela pesem iz grl vseh cerkljanskih pevcev, uhiteli pa smo se tudi skupno fotografirati, preden smo pohiteli proti Vipavskemu križu. Seveda nas je tja vabila razstava jaslic, ki so jo domačini prav domiselno, kot že vrsto let doslej, postavili po ulicah in hišah tega kraja. Prijazen vodič nam je ob slikoviti pripovedi pričaral nekaj zgodovine kraja in nas popeljal po čudovitih ulicah in kotičkih, kjer smo mogli najti polno zanimivosti. Besede ne morejo pričarati doživetja in vzdušja zato je prav vsak povabljen, da obišče Vipavski križ. Ogromno število jaslic različnih avtorjev (tudi cerkljanskih) nam je pričaralo čudovito božično vzdušje in obogatilo že tako lep dan.

Bila je že tema, ko smo pred večerno mašo v Šturjah na kratko obiskali bivšega cerkljanskega župnika Zorana Zornika in tudi njemu zaželeli veliko blagoslova v novem letu. Tako smo naše romanje zaključili spet s pesmijo, Vito pa nas je v večernih urah po vseh ovinkih varno pripeljal domov. Hvaležni Bogu in vsem, ki so nam romanje omogočili, bomo tudi v letu 2020 v vseh cerkljanskih cerkvah peli Bogu na čast.