Dekanijsko romanje v Toskano 2019

Dekanijsko romanje idrijsko-cerkljanske nas je letos od 23. – 26. aprila vodilo po osrednji italijanski deželi Toskani, kjer se nahaja šest krajev Unescove svetovne dediščine. Med njimi smo obiskali: Firence, Sieno, Piso, San Gimignano in Cinque Terre. Toskana je najbolj znana po gričevnati pokrajini Chianti in tam pridelanem istoimenskem vinu. Prvi dan smo sveto mašo obhajali v katedrali Santa Maria el Fiore v Firencah, znana tudi po največji kupoli na svetu. Ustavili smo tudi pred zlatimi rajskimi vrati v krstilnico sv. Janeza. Mesto preko reke Arno na enem delu povezuje most v obliki stavbe, kjer so danes trgovinice s spominki, zlatarnice; v preteklosti pa so bile tam mesnice, iz katerih so odpadke metali v reko, ki jih je sproti odnašala.

Obiskali smo dom sv. Katarine Sienske. Rodila se je kot predzadnji izmed 25 otrok v družini. Vrnitev Avignonskega papeštva iz Francije nazaj v Rim se je zgodila prav na njeno priprošnjo. Njene relikvije (lobanjo in prst) hranijo v sienski cerkvi sv. Dominka. Tam smo imeli sveto mašo.
V 14. stoletju začeta gradnja sienske katedrale Santa Maria Assunta kaže posledice črne smrti - pljučne kuge, ki je pokosila ¾ takratnega prebivalstva. Dokončati je niso mogli v začeti velikosti, pač pa sedanja dolžina predstavlja načrtovano širino. Mesto se ponaša tudi z vladno palačo na trgu Campo, kjer se vsako leto odvije tradicionalna tekma v konjskih dirkah. Vladno palačo spremlja visok stolp, ki je po višini izenačen s stolpom ob katedrali na vrhu hriba. Dalje nas je romanje popeljalo v mesto »stolpov« San Gimignano.  

Pot smo nadaljevali z ladjico iz mesta La Spezia do vasi Riomaggiore, prve izmed petih, ki se nahajajo na 18 km dolgem strmem, klifnem obalnem pasu ligurskega morja, imenovanega Cinqe Terre. Sveto mašo smo imeli v cerkvi nad vasjo. Z ladjo smo naprej odpluli do zadnje vasi Monterosso. Vračali pa smo se z vlakom, s postankom v vasi Vernazza. Vasi Corniglia in Manarola nismo obiskali.   

Zadnji dan našega  romanja nas je pot zanesla še v mesto Carraro in po njem svetovno znan kamnolom marmorja, ki ga pridobivajo že od srednjega veka dalje. Marmor so uporabljali za gradnjo mogočnih stavb - cerkva, katedral in vladnih palač, tako v toskanskih mestih, kot širom Italije in sveta. Iz marmorja so nastale tudi svetovno znane umetnine, med njimi Michlangelov kip bibličnega junaka Davida v Firencah in kip Pieta v Vatikanu. Zadnjo sveto mašo na našem romanju smo imeli v carrarski stolnici sv. Andreja. Za konec nas je čakal še ogled polja arhitekturnih čudes v Pisi. Ob pogledu na mogočne stavbe krstilnice, petladijske bazilike in »priklanjajočega se« stolpa, človeku zastane dih.

Z romanja smo se srečno vrnili, polni lepih vtisov in doživetij, ki pa so tudi sad našega druženja, prijateljevanja in dobrega sodelovanja vseh udeležencev. Zahvaljujemo se duhovnim vodjem Mateju, Miru in Petru.