Blagoslov obnovljene cerkve sv. Ubalda v Orehku

V nedeljo 15. oktobra 2017, je g. škof Metod Pirih v Orehku daroval sveto mašo za blagoslov popotresno obnovljene cerkve, ki je s svojim zavetnikom sv. Ubaldom na nek način edinstvena v Sloveniji. Pri maši je sodeloval tudi ženski pevski zbor Iris iz Bukovega in vsi, ki so kakorkoli sodelovali pri obnovi.

Popotresna obnova se je namreč pričela pred dobrim letom in v tem času se je s popotresnimi sredstvi utrdilo poškodovane stene, naredilo drenažo znotraj in okoli cerkve ter v celoti obnovilo zunanjost in notranjost cerkve in zvonik. Istočasno se je s pomočjo privarčevanih cerkvenih sredstev, na novo izdelalo celotno električno napeljavo, ker je bila stara popolnoma dotrajana. Med obnovitvenimi deli je bila cerkev pregledana tudi s strani spomeniškega varstva, a je bila na koncu sprejeta odločitev, da se fresk ne bo obnavljalo. So pa odkrite freske nakazovale, da je bila cerkev nekoč zelo bogato poslikana. Strokovnjaki so tudi ugotovili, da je tudi streha zvonika zelo dotrajana in zato so se vaščani Orehka in Jesenice strinjali z zamenjavo in s tem, da bodo denar za novo streho zvonika zbrali sami in s pomočjo zunanjih darovalcev.

Zaključek velikega dela je po svoje blagoslovilo tudi vreme, ki je na sončno in toplo oktobrsko nedeljo, v Orehek privabilo res veliko ljudi in se je iz blagoslova razvilo praznovanje. Tako je sv. Ubald pod svojo streho pokazal, da smo ljudje cerkev in da je v življenju pomembno tudi druženje, sploh, ker je v hitenju vsakdanjika včasih prav težko najti čas drug za drugega.