Vnesite vaš naslov

Sveta Gora je v srcih primorskih vernikov letos še posebej pomemben romarski kraj. Ob 300-letnici kronanja milostne podobe Svetogorske Matere Božje smo se tudi Cerkljani spet zbrali ob naši skupni priprošnjici. Najbolj odločeni in vztrajni smo se že v soboto, 15. julija 2017 ob 23:30 zbrali v Dolenji Trebuši, od kjer smo se peš napotili proti Sveti Gori. Tokrat nas je spremljal cerkljanski kaplan Gašper, ki je pred blagoslovom romarjev in poti spomnil na molitev za vse, ki jih imamo v mislih in tiste, ki so se nam priporočili.

To noč je bilo vreme naravnost idealno za hojo, na trenutke celo hladno, saj je veter skozi čepovansko dolino kar pošteno pokazal svojo moč. Kratek postanek ob čepovanski cerkvi in prva dišeča kava to noč sta okrepila in na asfaltno pot pripravila predvsem romarske glave :-). Da pa so noge pozabile, kako enolično je stopati dolge kilometre po asfaltni dolini, smo romarji poskrbeli z molitvijo in pesmijo, ki sta spet odmevali v jasno noč. Danilo je v spremljevalnem kombiju skrbel, da nam ni bilo potrebno nositi odvečne prtljage, še posebej pa smo se ga razveselili spet v Grgarju, ko je že nekoliko utrujenim romarjem nasproti pridišala sveža jutranja kava. Pogled na že s soncem obsijano Sveto Goro je dal vedeli, da cilj ni daleč, vendar pa je potrebno zbrati še zadnje moči in se povzpeti navzgor, kjer Marija čaka vse, ki potrebujemo njeno podporo. Ob vznožju hriba nas je kaplan Gašper povabil, da se do vrha potrudimo priti v tišini in v mislih izročimo Mariji vse, kar nosimo v svojih srcih. Nekje sredi hriba smo skupaj zmolili tudi jutranjo molitev in vdihnili lepoto svežega dne. Obdajal nas je prijeten hlad sence dreves in bili smo polni veselja, ko smo iz gozda na vrhu stopili naravnost pred kip sv. Frančiška, ki s pogledom zre proti svetogorski baziliki. Navdušila nas je jasnost jutra in razgled je segal daleč proti morju. Skupinska slika veselih in zadovoljnih obrazov seveda ni smela manjkati in verjetno je bil sv. Frančišek vesel nasmejanih romarjev okrog sebe. Okrog osme ure smo že zasedli klopi okrog bazilike in iskali sončne žarke, da se ne bi preveč shladili :-).

V naslednjih dveh urah so se nam počasi priključili tudi vsi romarji cerkljanskih župnij, ki so se odločili priromati z avtobusi, avtomobili, kolesi in motorji. To je bil pravi župnijski dan, kjer smo kot skupnost prosili za blagoslov v naših župnijah. Še toliko bolj pa smo bili blagoslovljeni, da se nam je na avtobusu in ob oltarni mizi pridružil upokojeni škof msgr. Metod Pirih. Skupaj z župnikom Matejem, kaplanom Gašperjem in patrom Bogdanom je daroval sveto mašo in nam namenil veliko spodbudnih besed. Združeni zbori Cerkljanske, ki jih je vodil Pavle Magajne, so polepšali nedeljsko slavje in verniki, ki smo napolnili cerkev, smo ob koncu z litanijami počastili še Najsvetejše.

Po maši smo pred cerkvijo še prijetno poklepetali, prijetno vzdušje pa potem prenesli tudi na naše domove. Hvaležni smo g. škofu Metodu, da nas je s svojo prisotnostjo ter v molitvah spremljal na tej poti.