Romanje na Češko 2017

PRAGA, VELEHRAD, SVATA HORA in BRNO

…. še vedno je nekaj čarobnega v tem mestu, stoletja Evropi in svetu poznanem kot „Zlata Praga“. V osrčju Evrope skrito mesto kraljev ter drugih vladarjev, umetnikov in astronomov, je svojo čarobnost ohranilo skozi generacije obiskovalcev ter dajalo inspiracijo pesnikom in pisateljem, od Mozarta do Dvořáka, od Kafke do Klime. Naj ta čudežna moč Prage izvira iz njenega bogastva kulturne zgodovine in čudovite arhitekture ali pa iz značilnega uličnega vrveža številnih turistov in že pregovorno prijaznih domačinov, z vsemi svojimi aduti te mesto preprosto prevzame in očara. Praga, eden najbolj zaželenih ciljev turistov iz celega sveta, pa ni samo prestolnica srednjeevropske kulture, umetnosti in izjemne arhitekture, kjer se srečamo z Jožetom Plečnikom, Janom Husom, legendarnim Švejkom in mnogimi drugimi znanimi osebnostmi, je tudi mesto svetnikov: sv. Vida, Venčeslava, Janeza Nepomuka, sv. Ljudmile in hkrati mesto pomembnih romarskih cerkva, veličastnih spomenikov verskega življenja te lepe dežele.

Sreda, 26.4.2017

Po zelo kratki noči smo se v zgodnjih jutranjih urah odpeljali iz avtobusne postaje v Cerknem. Vsi v pričakovanju  dogodkov in ogledov, ki nas čakajo v naslednjih dneh smo se odpeljali proti Avstriji, ter naprej mimo Dunaja na Češko vse do mesta Velehrad.  Na avtobusu nas je poleg našega gospoda župnika Mateja prijazno pozdravil tudi naš vodič iz turistične agencije Aritours, ki nam je na kratko opisal potek našega romanja. Na avtobusu je vseskozi prevladovalo veselo vzdušje in prav zato nam je pot do našega prvega cilja prav hitro minila. Velehrad je največje in najpomembnejše božjepotno središče Moravske. Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stoletju in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Slovanska apostola sv. Ciril in Metod sta zelo pomembna tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku. Veličastno baziliko in mogočno samostansko poslopje so zgradili cistercijani v 13. stol. V 18. stoletju je cerkev dobila čudovito baročno opremo z velikim glavnim oltarjem iz carrara marmorja, ki ga krasijo lepi mozaiki in reliefi. V baziliki posvečeni Mariji Vnebovzeti ter sv. Cirilu in Metodu smo se pri sv. maši zahvalili za srečno pot do naše prve postaje na tem romanju in prosili za malce lepše in bolj toplo vreme.  V baziliki je za glavnim oltarjem tudi grob kardinala p. Tomaža Špidlika, ki ga krasi čudovit mozaik slovenskega umetnika patra Marka Ivana Rupnika. Nadaljevanje poti v BRNO in sprehod po starem mestnem središču moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Grad Špilberk, gotska katedrala sv. Petra in Pavla, prostran Zelenjavni trg z lepim vodnjakom, imenitne palače in cerkve so zagotovo vredni ogleda. Premraženi se odpeljemo do hotela, večerja in nočitev. 

Četrtek, 27.4.2017

Po zgodnjem zajtrku in prvem pogledu skozi okno, da se bomo vremenskim razmeram primerno oblekli  sledi vožnja do Prage. Pot do tja je bila dolga in precej naporna, a z dobro mislijo, molitvijo, petjem in dobro družbo smo pregnali dolgčas. Praga je ene izmed najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks Hradčane. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava in tudi grob Barbare Celjske. V ene izmed stranskih kapel v cerkvi sv.Vida se pri sv. maši  zahvalimo Bogu za včerajšnji romarski dan in se malce ogrejemo, saj nas zunaj čakata mraz in dež.  Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.«, kjer nas pozdravijo tudi znameniti češki liki ( krtek, palček smuk,..). Sprehodimo se do  najpomembnejše romarske cerkve Loreto kjer se  nahaja kopija Nazareške »svete hiše«. V mestnem središču se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, …. Že komaj čakamo, da se polni lepih vtisov, kljub temu, da smo vsi mokri in premraženi usedemo na avtobus in se odpeljemo do našega hotela, kjer nas čakata večerja, pivo in zaslužen počitek.

Petek 28.4.2017

Po zajtrku sledi najprej vožnja v predel mesta imenovan VINOHRADI. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat tudi v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Presvetega srca Jezusovega v Vinohradih.  Po ogledu mogočne cerkve se zapeljemo na SVATO HORO, najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom v češčini,  hitro ugotovimo, da sta si naša jezika zelo podobna, saj smo našemu vodiču lahko pomagali pri prevajanju. Vodička, ki nas popelje po svetišču se ustavi v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodi preko osrednjega trga ter se povzpne po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer  pri sv. maši prosimo za zdravje vseh romarjev. V baziliki v pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol, ki smo ga imeli priložnost počastiti, pripravili so nam tudi kratek koncert na orglah, kjer se prepričamo v akustičnost katedrale. Preden nadaljujemo pot proti gradu HLUBOKA se na hitro okrepčamo s kosilom iz prtljažnika našega avtobusa,  potem pa se kljub dežju nekateri povzpnemo peš, nekateri pa se zapeljejo z turističnim vlakcem. Grad Hluboka kraljuje na visoki skalni ploščadi nad Vltavo. Njegova tudorska arhitektura je posneta po angleškem windsorskem gradu. Za zidovi skriva čudovito knjižnico, čitalnico, jedilnico in številne razkošno opremljene dvorane ter sobane, ki so pravi muzej pohištva in drugih umetnin. Polni lepih vtisov in gostoljubnih čehov, morda velja omeniti, da smo imeli na gradu vodenje v Slovenskem jeziku, se odpeljemo do našega hotela, kjer nas čakata večerja in topla postelja. Seveda ne pozabimo poizkusiti tudi novega piva.

Sobota, 30.4.2017

Dobro jutro in prvi pogled skozi okno, končno dočakamo sonce, ki se nam je  skrivalo vse dni našega romanja. Po zajtrku se ob čudovit pokrajini reke Vltave odpeljemo do srednjeveškega bisera, mesta ČEŠKI KRUMLOV.  Že prvi pogled na sočno in ponekod zasneženo pokrajino nam pove, da nas čaka čudovit dan. Med potjo se ustavimo še v večjem trgovskem centru, kjer zapravimo še zadnje češke krone in seveda ne pozabimo na znamenito češko pivo za domov. V mestu Češki Krumlov se sprehodimo po starih ulicah pod gradom, ki nas navdušijo s številnimi znamenitostmi, ki se skrivajo za zanimivimi fasadami. Naredimo še skupinsko fotografijo za spomin in se okrepčamo še z zadnjim kosilom iz prtljažnika, ter se odpeljemo  proti Avstriji do SV. FLORJANA. Na mestu, kjer danes stoji samostan, je bil v 4. stoletju kot rimski vojak, umorjen sveti Florijan, ki ga vsi poznamo kot zavetnika gasilcev. Celoten kompleks je center kulturnega dogajanja tega dela pokrajine in biser avstrijskega baroka. Tukaj je deloval in je tudi pokopan slavni skladatelj Anton Bruckner. V baziliki sv. Florjana darujemo sveto mašo pri kateri prosimo za srečen povratek domov.

Utrujeni, a dobre volje, se odpravimo protu domu. Naš vodič nam je na poti domov povedal še nekaj o krajih in ljudeh skozi katere se peljemo, oba šoferja sta poskrbela za srečno in varno vožnjo, župnik Matej za našo duhovno rast, vsak posameznik pa za veselje in svoj prispevek k ubranemu petju, saj smo še zadnjič zapeli nekaj pesmi našemu Bogu in Mariji na čast. Vrnili smo se v poznih urah, a nas to ni motilo, saj smo že naslednji dan hitro pohiteli v Božji hram in se Gospodu zahvalili za vse dobro na tem romanju. Kljub mrazu, dežju in snegu je bilo romanje čudovito, duhovno zelo bogato, poučno in nepozabno.