Peš romanje na Sveto Goro 2016

Svetogorska kraljica je naša priprošnjica in Mati in radi se zatekamo k njej v zahvalo in s prošnjami za podporo. Z optimizmom smo že v soboto, 9.julija 2016 zvečer, iz Dolenje Trebuše krenili peš v smeri proti Sveti Gori. 42 se nas je zbralo iz vseh cerkljanskih župnij in po začetni molitvi za blagoslov smo že v trdni, a jasni noči, usmerili svoje korake proti Čepovanu. Le enkrat smo kratko počivali, daljši postanek pa naredili pri cerkvi v Čepovanu, kjer nam je Danilo iz spremljevalnega vozila prijazno postregel s kavo, ki je uničila morebitne zaspane celice v telesu smiley. Dooooooolga čepovanska dolina nas je utrdila že v preteklih letih in vedeli smo že, kako se je najpametneje lotiti. Molitev rožnega venca in petje se je razlegalo v nočno tišino, svoje misli smo naravnali na frekvenco Njega, ki nas je spremljal. Prijeten vetrič in jasno nebo sta bila idealna sopotnika in veliko dobrih namenov in prošenj smo oblikovali v svojih srcih. Mislili in molili smo za svoje duhovnike ter vse domače in tiste, ki so nam blizu. Kar hitro so tekli kilometri in po še zadnjem postanku v čepovanski dolini smo se v že ranem jutru in spet ob molitvi in pesmi bližali Grgarju. Tam je Danilo z občutkom za utrujene romarje še enkrat presenetil s črno tekočino, ki je skupaj s pogledom na Sveto Goro dodala novo energijo. S soncem obsijano pobočje smo prehodili v tišini, vmes pa skupaj zmolili tudi jutranjo molitev. Lepo vzdušje prehojene noči smo prinesli najprej do kipa sv. Frančiška Asiškega na koncu svetogorskega pobočja, nato pa tudi do Marijinega naročja v cerkev na Sveti Gori.

Okrog Svetogorske kraljice so se do desete ure zbrali še ostali verniki cerkljanskih župnij. Z avtobusi, avtomobili, kolesi in motorji smo napolnili parkirišča okrog cerkve, sami pa se zbrali okrog oltarja, kjer sta domači župnik Zoran Zornik in kaplan Gašer Lipušček darovala sveto mašo. Združeni zbori cerkljanskih župnij so ubrano zapeli, drugi verniki pa zavzeto sodelovali pri sveti maši. Ob koncu smo ob izpostavljenem Najsvetejšem zapeli še litanije Matere Božje in sveto mašo zaključili z Marijino pesmijo.

Prijetno letno “medžupnijsko srečanje ob naši Kraljici” smo nadaljevali pred cerkvijo, saj je bilo vreme prav zelo primerno za sproščen poletni klepet. Naj svetogorska Marija naše želje in prošnje usliši in nas spremlja tudi v našem vsakdanu.