Jaslice v Cerknem 2015

Župljani Straže so letos postavili zanimive in s sporočilom močne jaslice v cerkvi sv. Ane v Cerknem.

Jezusovo rojstvo je dar Božjega srca. Zato je za ozadje jaslicam postavljeno veliko rdeče srce. Rdeča barva je v umetnosti znamenje Božjega. Na njem so rdeči in modri žarki Rdeča barva žarkov sporoča, da je Jezus pravi Bog, modra barva sporoča, da je Jezus pravi človek. Med nami je z Božičnim sporočilom Božji Sin, pravi Bog in pravi človek.

Ob njem je Marija, vsa lepa, čista, brezmadežna. Sporoča nam, da je za sprejem Boga potrebna ta vrlina. Odpoved grehu je pogoj za božji sestop v naše življenje, greh pa priložnost, da sprejmemo odrešenika, ki prihaja kot tisti, ki odjemlje grehe sveta.
Tam je Jožef, varuh svete družine. Vabi nas, da tudi sami postanemo varuhi Jezusa v našem življenju, kajti Herodi vseh časov in vseh oblik bodo poskušali Dete v nas umoriti.
Tam je osel, odlikuje se ne po trmi, ampak po tem, da je nosil breme, Marijo z Jezusom. Sem pripravljen nositi breme drugega?
Krava nam sporoča, da je Dete potrebovalo toplino, ker diha topel zrak. Druge peči ni bilo. Kakšne odnose diham v družini, župniji, družbi?
Ovce so zbrane v čredo. Kristjan ni individualist, zbira se v skupnost, ob nedeljah, in slavi Gospoda. Vsak odmik iz skupnosti vodi proč od Cerkve, ki nadaljuje Jezusovo delo.
Pastirji pa so rekli drug drugemu: pojdimo tudi mi v Betlehem in poglejmo, kar nam je sporočil angel. Ja, rekli so drug drugemu dobre besede. Kaj govorim?

Pomembno sporočilo jaslic v župnijski cerkvi pa je v tem, da so osrednje jaslice ločene od poljane. Poljana predstavlja v našem primeru župnijo Cerkno. Označene so župnijska in podružnične cerkve, predstavljajo pa naše vasi, ki so tudi označene.
Božji dar je, da Jezus prihaja v Betlehem, Božji dar je, da prebiva v naši cerkvi, a želi si k nam domov, v našo vas, v našo ulico, v naš dom in naše življenje. To pa je Božji dar in tudi naša pripravljenost.
Dovolimo torej, da Božji Sin, ki brez naših zaslug pride v Betlehem in v Cerkno, najde pot tudi v naš dom in v naše življenje.

Hvala, Stražani.

Blagoslovljen Božič vsem!