Medžupnijsko romanje v Novo Štifto, Gornji Grad, Radmirje in Nazarje 2015

V soboto, 29.8.2015 smo se iz Cerkna z dvema polnima avtobusoma odpravili na romanje. Pot nas je vodila čez Kladje do Kamnika, kjer smo imeli krajši postanek, potem pa prispeli v Novo Štifto pri Gornjem Gradu. Tam smo imeli romarsko mašo, po maši pa nas je nagovoril še krajevni župnik in nam posredoval zgodovino in sedanje življenje te romarske cerkve. Po maši nas je pred cerkvijo čakalo presenečenje: nadškof Zore je ravnokar s svojimi sorodniki peš priromal v Novo Štifto, prijeten klepet je sprožil še skupno fotografijo z gospodom nadškofom.

Pot nas je naprej vodila v Gornji Grad, kjer smo si ogledali katedralo, ki je bila v zgodovini cerkev ljubljanskih škofov. Posebej zanimiv je bil ogled znamenitega Božjega groba, ki ga imajo stalno postavljenega v prostoru poleg katedrale.

Nato je bil naš postanek v Radmirju, kjer nam je simpatični župnik razložil cerkev in pokazal zakladnico mašnih plaščev.

Sledil je obisk sester karmeličank v Nazarjih, višek našega romanja. S sestrami smo najprej pred izpostavljenim Najsvetejšim zapeli litanije Matere Božje, nato pa smo se prepustili njihovemu pričevanju. Klavzura in obenem njihova sproščenost ter vedrina je bila pravo pričevanje za redovniško življenje. Hvaležni sestram, ki so za vse nas na straži pred Najsvetejšim praktično vsak čas, smo se čez Trojane odpeljali proti domu.