Cecilijanka 2014

Ob letošnjem godu svete Cecilije so se cerkveni pevci vseh župnij na cerkljanskem zbrali v središču našega medžupnijskega prostora – v Cerknem. Vreme tokrat ni moglo krojiti poteka srečanja, tako da se je v cerkvi svete Ane v Cerknem v soboto, 22.novembra 2014 zvečer, zbralo okrog 80 pevcev dobre volje. Pesmi skozi celoten potek svete maše so izzvenele mogočno in pravo veselje je bilo prisostvovati tako lepi molitvi v priprošnjo in zahvalo.

Župnik Zoran Zornik je v pridigi izpostavil tri točke o zavedanju, kaj pomeni biti cerkveni pevec. Kot prvo, da k maši pevec vedno najprej pride kot vernik. Ne kot nekdo, ki nastopa in se pokaže, ampak v iskreni molitvi in z iskanjem Gospodovega obličja. Vernik vedno pred Gospoda prinaša svoje življenje in išče odrešenje v osebni molitvi in zakramentih. Drugo, kako pomembno je, da so cerkveni pevci eden od stebrov sodelovanja v svoji župniji. Prav skozi sodelovanje lahko pevec najgloblje vstopa v pomen bogoslužja, ki naj bo predokus večnega bogoslužja. Zato naj se pevci zavedajo besed, ki jih pojejo Bogu v čast in ljudem v pomoč pri doživljanju bogoslužja. In kot tretje, v najlepši luči pokažejo svoje razumevanje ob druženju in sodelovanju v medžupnijskem prostoru. Pesem iz tako mnogih grl naenkrat je ob prazniku svete Cecilije (ali kakšni drugi priložnosti) pravi blagoslov za celotno cerkljansko področje.

Pavle in Tadej sta poskrbela, da je vse gladko teklo ob dirigiranju in igranju, Viktorija pa je vse navzoče pozdravila in po maši povabila še v župnijski dom na praznovanje. Res se po maši ni prav nikomur mudilo domov in polno obložene mize so kar vabile k prijetnemu druženju. Še nekajkrat v tem večeru je bila pesem na ustih vseh zadovoljnih pevcev, prav zagotovo pa se jo je ob tolikšni glasnosti slišalo daleč po Cerknem. Gospodinje so se potrudile in z domačimi dobrotami poskrbele za prijetno počutje med pesmimi . Nasmejani obrazi in odlašanje odhoda domov so bili pravi pokazatelji vzdušja in dobrodošlosti tega večera.