Madagaskar v Cerknem

Župnija Cerkno je v dvorani župnijskega doma v soboto, 18.oktobra 2014, na predvečer misijonske nedelje, gostila laiško misijonarko Ano Bašelj. Ana je v letih 2009 – 2012 svoje življenje posvetila domačinom na Madagaskarju, kjer se je kot medicinska sestra soočila z vsakovrstnimi situacijami. V slabi uri predstavitve ob fotografijah je bilo začutiti ljubezen, ki edina lahko premaguje največkrat napačne predstave, ki si jih o misijonskem življenju naslikamo v udobju domačih kavčev. Ana se je srečevala z materialno revščino, a toplimi in veselimi otroki. Z nemogočimi prevoznimi potmi, a hvaležnimi in odprtimi ljudmi. S pomanjkanjem osnovnih higienskih pogojev, a hkrati možnostjo, da bodočim mamicam in bolnikom s svojim znanjem omogoči vsaj minimalno pomoč.

Ana je zbrani publiki poleg fotografij postregla še z dvema filmčkoma in s praktičnim prikazom tradicionalne ženske obleke in nošenja otrok. Vse je lahko preprosto, če so le naše misli neobremenjene. Domačini na Madagaskarju so veseli zaradi tistega kar imajo in so praktični v tistem, kar jim ponudi narava. Slovenski misijonarji jim skušajo pomagati predvsem z znanjem in dobro voljo, ki jo prinašajo s sabo. Kljub temu, da je ponekod na razpolago usposobljeno medicinsko osebje, se veliko ljudi še vedno najprej zateče k vaškim vračem in šele kasneje (velikokrat v primerih malarije tudi prepozno) k medicinskemu osebju. Tako je tudi smrtnost zaradi različnih bolezni na tem področju še vedno velika. Velika skrb misijonarjev je zato osveščati domačine predvsem o primerni preventivi.

Ana se je ob koncu iskreno zahvalila vsem, ki se ob misijonski nedelji ali tudi sicer spomnijo na tiste, ki so svoje poslanstvo namenili najrevnejšim v različnih deželah. Vsakršna pomoč, molitvena ali materialna sta v veliko spodbudo in potrditev  vsem misijonarjem. Anina slikovita predstavitev življenja na Madagaskarju pa je bila najboljši možni uvod v praznovanje misijonska nedelje.