Sveta maša na Jezeru v Masorah 2014

Prvo nedeljsko popoldne v septembru je že trideseto leto zaporedoma namenjeno darovanju svete maše na Jezeru v Masorah. Ob kapelici se vedno znova, v dobrem in slabem vremenu, zbere množica ljudi. Več kot 200 se nas je v nedeljo, 7.9.2014, z avtom, peš, s kolesom ali motorjem z različnih koncev podalo na ta priljubljeni kraj, med prijazne domačine.

Sveto mašo je daroval cerkljanski kaplan Gašper Lipušček, ob oltarju pa so se mu pridružili še cerkljanski župnik Zoran Zornik, spodnjeidrijski župnik Miro Marinič in črnovrški župnik Srečko Vončina. Bog je vedel, da smo željni pravega ter tistega dušnega sonca in z obojim nam je postregel v tem dnevu. Prijetno nas je grelo od zunaj, ob oltarni mizi pa smo bili deležni še notranje svetlobe in topline. Pevci iz vseh župnij so ubrano zapeli in prijetno polepšali bogoslužje, ki v objemu narave dobi še drugačen pomen. Spomnili smo se vseh prebivalcev Masor, ki pogumno vztrajajo v zahtevnih strminah, prav tako pa tudi tistih, ki so nas v preteklem letu zapustili.

Po sveti maši smo se v prijetni družbi in ob dobrotah domačih gospodinj še precej časa zadržali na tem lepem kraju. Vztrajnost, klenost in ljubezen do domače zemlje so značilnosti maloštevilnih prebivalcev Masor in njihova volja do življenja nas vedno znova opogumlja.