Peš romanje na Brezje 2014

6. september 2014 je bil letos odličen dan za peš romanje na Brezje. Bog nam je naklonil enega tistih lepih, toplih in z občasnim blagim rosenjem blagoslovljenih dni, ko smo lahko poromali k brezjanski Materi Božji. Kar 70 se nas je ob 5:30 zjutraj zbralo na Počivalu in kakšno dobro uro je trajalo, da se je toliko naredil dan, da smo sploh videli, kdo vse smo se odločili za celodnevno pot. Bili smo res prijetno presenečeni – vse župnije na cerkljanskem so imele vsaj kakšnega predstavnika, »medsosedsko« pa so se nam pridružili tudi romarji iz spodnjeidrijske in ledinske župnije. Prav zares smo bili veseli tega razširjenega občestva, ki se je na pot podalo z mnogimi nameni, željami in prošnjami v svojih srcih.

Raznolika pot nas vsako leto vodi skozi ta dan. Blag klanec za začetek in ogrevanje, potem pa spusti, ravnine, stezice, makadamske poti, hudi vzponi , gozd s koreninami in blatom, asfalt, trava, dež, sonce, oblačno, hkrati z vsem tem pa prijetna družba, pogovori, molitev, petje, smeh, postanki za počitek, postopna utrujenost in zadovoljstvo ob prihodu na Brezje. Celotno peš romanje je lahko tudi prispodoba naših življenjskih zgodb, ki smo jih prinašali pred Marijo. Vzponi in padci, bolj in manj veseli dnevi, ovire, ki jih moramo premagati, ljudje, ki jih srečujemo. Bogastvo romanja, bogastvo življenja!

Točno po 12 urah smo ob molitvi rožnega venca zagledali brezjansko baziliko. Vsem 76 peš romarjem (nekateri so nas dohiteli še med potjo) so se pridružili še tisti, ki so priromali z avtobusom. Bili smo res pestra druščina, saj naš najmlajši peš romar ni bil star še niti 9 let!

Župnik Zoran Zornik, ki se nam je tudi pridružil na peš romanju, je ob šestih v baziliki daroval sveto mašo. Bilo je prijetno, domače, s sodelovanjem in ljudskim petjem. Vse, kar nas je obremenjevalo ali za kar smo bili hvaležni, smo položili Mariji v naročje in priporočili nas ter naše bližnje za spremstvo v pravkar začetem pastoralnem letu.