Romanje birmancev in staršev v Oglej in na Barbano

En velik in en mali avtobus sta bila ravno dovolj, da so se letošnji birmanci skupaj s svojim starši in župnikom Zoranom Zornikom napotili proti Ogleju in Barbani. Sobota, 16. novembra 2013 je že s svojim vremenom nakazala, da bo romanje h koreninam pospremljeno z velikim božjim blagoslovom. Po dveh urah pretežno ovinkaste vožnje, je bil naša prva postaja Oglej. Mogočna katedrala z obsežnimi freskami ima v sebi toliko zgodovine in simbolnih upodobitev, da bi seveda potrebovali precej več časa za ogled, da bi jih uspeli razumeti. A vse kar smo videli, nas je lahko le navdušilo in spodbudilo k razmišljanju o naši preteklosti, pa tudi sedanjosti in prihodnosti.

Ker je bil dan zares lep, smo se odločili poromati tudi k Mariji na Barbano. Med potjo z ladjico do otoka smo izvedeli, da bomo pri sv. maši skupaj še z eno skupino slovenskih romarjev. In ko smo vsi skupaj napolnili cerkev, smo šele videli, kakšen blagoslov je bil namenjen birmancem in njihovim staršem ta dan: sv.mašo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran. Res spodbudne besede so slišali tako birmanci in starši iz Cerknega, kot tudi pevci iz Slovenskih Konjic, ki so bogoslužje  s svojim petjem naredili prav praznično. Čeprav z dveh različnih koncev Slovenije, nas je barbanska Mati Božja združila in napolnila naša srca z veseljem do življenja in zaupanjem v božjo previdnost. Skupaj smo se po koncu sv.maše vračali proti Gradežu in z barke je glasno odmevala slovenska pesem. Z nadškofom Uranom na čelu to pač ni bilo težko smiley.

Druženje je bilo tisto, kar je temu dnevu dalo poseben pomen. Vsi pa upamo, da so tako birmanci kot njihovi starši začutili, da moramo prvi korak vedno narediti pri sebi, marsikaj pa potem pride zraven še z božjim blagoslovom. In en korak smo danes naredili. Veselimo se ga.