Koprski škof Jurij Bizjak blagoslovil novo župnišče v Cerknem

V cerkljanski župniji je tokrat potekalo dvojno praznovanje. Poleg praznika župnijske zavetnice sv. Ane je bil namreč uradno svojemu namenu predan tudi nov župnijski dom v Cerknem. Gradnja župnišča je potekala izredno hitro, začela se je aprila 2012, v večji meri pa končala letošnjega julija. Poleg profesionalnih izvajalcev je pri gradnji pomagalo 94 prostovoljcev, ki so s prostovoljnim delom opravili več kot 4500 delovnih ur. Investicija do tega trenutka znaša dobrih 394.000 €, sredstva zanjo smo zbrali s prostovoljnimi prispevki darovalcev in donatorjev, ostaja pa še 60.000€ dolga, ki ga bo potrebno odplačati v prihodnje. Z novim župniščem je Cerkno pridobilo 2 učilnici, hišno kapelo, večnamensko dvorano, pisarno z arhivom in stanovanja za tri duhovnike.

Ob velikem številu ljudi, tako domačinov kot ljudi iz sosednjih krajev in tistih, ki so se s Cerkljanske izselili, je novo župnišče blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. Po uradnem blagoslovu je sledila še sveta maša ob farnem prazniku, ki pa je bila tokrat malce drugačna. Pri njej je namreč škof postavil v službo mašnega pomočnika dosedanjega kateheta Jureta Vončino. Gre za laika, ki po škofovem imenovanju opravlja službo sodelovanja pri maši in drugih obredih, postavljen pa je bil z namenom pomoči župniku in kaplanu v Cerknem, ki bosta z avgustom, po novem upravljala vse župnije na območju občine Cerkno. Škof je ob tej priložnosti župljane tudi pozval, naj mašnega pomočnika, ki je imenovan po škofovem dekretu, sprejmejo, kot da bi sprejeli njega, kot da bi sprejeli njegovo srce. Ob zaključku maše pa so se župljani zahvalili tudi župniku Zoranu Zorniku za skrb in zahtevno delo pri vodenju poteka gradnje župnišča in mu v ta namen poklonili tudi delovno obleko oziroma tuto.

Praznovanje ob župnijskem prazniku sv. Ane, se je v Cerknem nadaljevalo še po maši ob golažu in kruhu ter sladkih dobrotah domačih gospodinj.


  • Med sveto mašo so župljani na oltar prinesli darove. O simboliki darov si lahko preberete tukaj.
  • Preberete si lahko zgibanko, ki je nastala ob gradnji župnijskega doma.
  • V sredo pred blagoslovom župnijskega doma, je bil na radiu Primorski val predvajan tudi pogovor z župnikom Zoranom Zornikom in članico župnijskega pastoralnega sveta Mihaelo Tušar. Posnetek oddaje lahko poslušate tukaj: