250 let cerkve v Novakih

V nedeljo, 1. 7. 2012 smo v Novakih obhajali praznik župnijskega zavetnika svetega Tomaža. Obenem smo se Bogu zahvalili za 250 let cerkve v Novakih. V spomin na ta praznik so župljani kupili nov daritveni oltar, nov ambon in tlak v prezbiteriju. Ob krašenju novega oltarja, ki ga je posvetil upokojeni koprski škof Metod Pirih, so prebrali sledeče:

UVOD
Župljani Novakov se veselimo novega oltarja in ambona. Oltar je srce cerkve, celotna zgradba je postavljena zaradi skrivnosti, ki se obhaja na oltarju. Ambon pa je prostor oznanila vesele novice. Tako ambon kakor oltar sta iz kamna, kajti Kristus je skala našega življenja. Trdnost ambona nas bo spominjala na zanesljivost Božje besede, kamnit oltar pa na trdno oporo, ki nam jo Kristus daje po sveti evharistiji.

PRINAŠANJE PRTA
Vsaka sveta maša je praznik srečanja med Bogom in božjim ljudstvom. Prt je znamenje slovesnosti. Zato na nov oltar prinašamo prt, delo pridnih rok, s prošnjo, da bi se farno občestvo rado srečevalo ob oltarju in slavilo sveto evharistijo.

PRINAŠANJE MAŠNE KNJIGE
Na oltar prinašamo mašno knjigo. V njej so zapisane mašne molitve, kjer se spominjamo živih in mrtvih, spominjamo se vse Cerkve in vsega sveta, predvsem pa Kristusove smrti in vstajenja. Naj nam besedila iz mašne knjige pomagajo, da se bomo čim bolj poglabljali v vsebino svete daritve.

PRINAŠANJE SVETEGA PISMA
Prinašamo Sveto pismo. Pri vsaki sveti maši beremo besedila Svetega pisma, da bi nam bila Božja beseda kažipot v našem življenju. Ko polagamo Sveto pismo na ambon, prosimo Gospoda, naj odpira srca poslušalcev za njegovo besedo in naj napolni z darovi Svetega Duha vse, ki nam jo bodo s tega mesta razlagali.

PRINAŠANJE KRIŽA
Na oltar prinašamo križ, znamenje, ki nam pomaga razumeti sveto daritev. Vsaka maša je obnavljanje tistih milosti, ki nam jih je Gospod zaslužil s svojo smrtjo na križu. Naj bodo na oltar vedno položeni tudi naši vsakdanji križi, da bi jih nosili skupaj s Kristusom in z njim prinašali odrešenje temu svetu.

PRINAŠANJE SVEČ
Na oltar polagamo dve sveči. Ko bosta goreli na oltarju naj nam pomagata razumeti, da je sveta evharistija nekaj živega, da je Jezus prisoten med nami zato, da bi ga častili in da bi se tudi mi skupaj z njim darovali in použivali sebe za Boga in bližnje.

PRINAŠANJE KRUHA IN VINA
Oltar je kraj daritve. Mi prinašamo delo naših rok, kruh in vino. Po mašnikovih rokah nam ti darovi postajajo Telo in Kri našega Odrešenika. Naj bo v te darove vpeto vse naše delo in življenje, naj bo posvečeno Bogu. Kakor se kruh in vino spreminjata v Jezusovo Telo in Kri, tako naj se tudi naše življenje spreminja v vedno bolj prijetno daritev Bogu in ljudem.