Župnija Jagršče

Cerkev sv. Uršule v JagrščahPogled na slikovite Jagršče se odpre z marsikatere strani. Iz doline, sosednjih hribov in tudi  bolj oddaljenih kotičkov tako cerkljanskega kot deloma tudi idrijskega področja. Poleg nekaj hiš, ki so stisnjene v oba bregova, ima na vrhu hriba še največ prostora cerkev svete Uršule.

Pretekli dogodki v župniji Jagršče

Cerkev svete Uršule v Jagrščah

Župnijska cerkev sv. Uršule v Jagrščah je bila posvečena leta 1787 in je nadomestila cerkev, ki se je pred tem nahajala v dolini pod vasjo.

Pogled v notranjostOb vstopu v cerkev nas nad glavnim oltarjem pozdravi napis: »Sv. mučenka Uršula, prosi za nas«. Jagrščani svoj župnijski praznik praznujejo 21. oktobra, ko se rednim nedeljnikom običajno pridruži tudi veliko rojakov, ki so se tekom let razselili daleč naokrog. Sveta Uršula je zavetnica ženskih vzgojnih zavodov, mladine, učiteljic in vzgojiteljic, bolnih otrok ter priprošnjica za dobro poroko in dober zakon. Kip sv. UršuleSvetnico upodabljajo s puščico v roki, s palmo, z zastavo s križem, s krono, s plaščem, razprostrtim nad svojimi tovarišicami, z ladjo poleg sebe.

Cerkev iz leta 1787 sestavljajo pravokotno zaključen prezbiterij, širša pravokotna ladja in zvonik. Notranjost je banjasto obokana, oprema je iz 19. stoletja. Sicer je notranjost cerkve svete Uršule preprosta in razumljiva navadnemu človeku. Na glavnem oltarju v prezbiteriju je kip mučenke svete Uršule, ki v roki drži puščico in palmov list, ogrnjena pa je s plaščem. Glavni oltarDesno od nje je kip svetega Jožefa, levo pa kip Marijinega srca. Posebnost v cerkvi je glavni oltar, ki je pomaknjen nekoliko v stran in ni postavljen natanko v sredino glede na cerkveno ladjo. Prisotno je veliko ugibanj, zakaj je temu tako, nikjer pa ne najdemo zanesljivega podatka.

prižnicaStranski oltarNa levi strani pred levim delom cerkvenih klopi najdemo prižnico z upodobljenimi desetimi božjimi zapovedmi v ospredju. Pred desnim sklopom klopi pa je postavljen stranski oltar s kipom Marije z dvanajstimi zvezdami in rožnim vencem.

Okvirje križevega pota je naredil Franc Peternelj iz Cerknega, slike v njih pa so starejšega datuma in delo neznanega umetnika. Poslikave v cerkvi sta obnovila Franc Peternelj in Ivan Pagon iz Cerknega. Bogato je poslikan tako strop vzdolž celotne ladje kot tudi prezbiterij in delno stene ob cerkvenem koru. Slike so preproste, a vendar nagovarjajo. S svojo sporočilnostjo in barvitostjo pritegnejo oko, vsakdo pa si lahko ob njih sestavi svojo podobo.

Ozke zavite stopnice takoj za glavnimi cerkvenimi vrati vodijo do kora in orgel. Te so v obstoječi cerkvi postavljene od leta 1936 in še vedno dobro služijo kot spremljava cerkvenemu pevskemu zboru.

Čeprav se zdi, da je o sedanji cerkvi v Jagrščah malo trdnih zgodovinskih podatkov, pa je toliko bolj bogato življenje znotraj in zunaj njenih zidov. In bolj kot cerkev v številkah in podobah naj nam bo pred očmi živa skupnost. Ta je zbrana od Idrijskih Krnic, po grebenu navzdol do Jagršč in še deloma proti dolini Idrijce. Pogumno vztraja v sončnih, a zahtevnih bregovih in se vsako nedeljo zbira pod plaščem sv. Uršule.