Avtor: zucerkno Objavljeno: 20. 08. 2011

Skavti na Poreznu

V soboto 20.08.2011 je bratovščina odraslih skavtov Vztrajni ruševci Cerkno organizirala drugi pohod na Porezen.To ni bil navaden pohod, ampak je bil spomin na našega pokojnega skavta Damijana. Lansko leto je bil še z nami in je skupaj z našo bratovščino organiziral pohod, z namenom da pokažemo kakšno božje stvarstvo imamo na Cerkljanskem, med drugimi tudi zaščiteno rožo: kraljico gora - Alpsko možino.

Pred župniščem se nas je zbralo preko 40 iz desetih bratovščin. Pri sveti maši nam je župnik Zoran podelil blagoslov in zaželel srečno pot. Odpeljali smo se do travnika nad vasjo Jesenica, kje smo obuli planinske čevlje, na hrbet nadeli nahrbtnike in odšli po lepo urejeni gozdni proti planini Otavnik in nato po grebenu proti vrhu Porezna. Nagrajeni smo bili z čudovitim pogledom proti Julijcem in na primorsko stran ter z paleto čudovitih rožic, ki jih je treba znati občudovati..

Po okrepčilu pri koči smo se podali nazaj v dolino, kjer nas je na kmetiji Zalaz v Zakrižu čakalo kosilo - prava domača cerkljanska hrana, ki so nam jo pripravili mladi skavti: smukavec in ocvirkovca. Po kosilu nam je gospodar Joško pokazal živali, ki jih ima na kmetiji: dve lami, pet oslov, tri islanske konje, nato pa še obnovljeno sušilnico sadja in velbano klet s kamnitima mizoma.Najpogumnejši so se lahko preizkusili v jahanju konja. Dan se je počasi prevesil proti večeru, ko smo se s hvaležnostjo, da smo lahko doživeli tako lep dan poslovili in obljubili, da se drugo leto zopet srečamo.

Za slikovne utrinke tega dne pa se sprehodite do galerije in članka na SkavtNetu.