Avtor: zucerkno Objavljeno: 9. 09. 2011

S. Stanka Pirih praznuje 90 let

V petek, 9. septembra je minilo 90 let, odkar se je v Trebenčah rodila Stanka Pirih, ki je že 68 let redovna sestra.Radoživo s. Stanko smo zato ob njenem prazniku sorodniki in župnik obiskali v njeni redovni skupnosti v Salzburgu. Rodila se je v številni družini 9.9.1921. Ko ji je bilo 20 let je odšla v Rim in vstopila k redovnicam. Dve leti kasneje je naredila večne zaobljube, da želi svoje življenje posvetiti Bogu kot redovnica in po Kristusovem zgledu služiti svojim bližnjim. Pot jo je kot redovnico vodila iz Rima v Švico, od tam v Pariz, zdaj pa že 20 let živi v Misijonski družbi sester v Salzburgu.

Nasmejana in polna življenja nas je sprejela na dvorišču samostana(klikni na sliko za prikaz večje fotografije). Potem nas je peljala v hišno kapelo, kjer smo imeli sveto mašo. Zahvalili smo se Bogu za njeno posvečeno življenje in za vse molitve, ki jih namenja naši cerkljanski župniji. Skupaj z njo smo se poveselili tudi ob kosilu, ki so nam ga pripravili v samostanu.

Potem nam je s. Stanka razkazala samostan, spominsko sobo, kjer hranijo spominke iz misijonov, sobe za goste in tudi majhno elektrarno, ki jo imajo sestre in se z njo preživljajo. Tudi okolica samostana kaže, kako sestre z ljubeznijo skrbijo za svoj samostan.

Le kaj je tem častitljivim letom ohranilo toliko žara in veselja do življenja, če ne prav Bogu posvečeno življenje, red in disciplina, vrednote in ljubezen do Boga in bližnjih. Ta mala sestra, naša rojakinja, je zares blagoslovljena, ker je svoje življenje darovala Bogu.

Nekaj vtisov smo pustili tudi v galeriji.