Avtor: zucerkno Objavljeno: 29. 10. 2011

Duhovna obnova za birmance

Zadnji dve soboti v oktobru sta bili na cerkljanskem v znamenju birmancev. V Otaležu se je v župnišču v dveh skupinah zbralo vseh 60 letošnjih birmancev, da bi na duhovni obnovi spoznali Petrovo zgodbo.Iz preprostega ribiča, ki je bil predan svojemu delu in prepričan v svoj prav, se je skozi življenjsko zgodbo prelevil v Jezusovega učenca in se učil potrpežljivosti ob svoji lastni nemoči in kesanju. Župnik Zoran je birmance spodbudil, naj bodo po Petrovem zgledu pripravljeni slediti Kristusovemu nauku. Vsak v svojem okolju je lahko apostol ljubezni in zgled marljivosti ter pripravljenosti, da v svojem življenju spremeni tisto, kar ga obremenjuje. Zdaj je čas, da postavljamo temelje, na katerih bo do birme in po njej začela rasti trdna zgradba.

Vmesni odmori, igranje nogometa, čaj (ki menda ni bil prave barve :), kosilo, sproščen klepet in veliko igrivosti je nakazovalo, da so mladi polni energije in pripravljeni na izzive. Skupaj z župnikom in animatorji so ob Petrovi zgodbi ugotavljali, zakaj je Peter dvomil, česa ga je bilo strah, zakaj se je odločil za spremembo, zakaj je Jezusa zatajil in kaj ga je pripeljalo do kesanja in zvestobe Jezusu. Vse situacije Petrovega življenja so birmanci iskali tudi v svojih življenjih. Iskali so svojo vlogo v aktivnem župnijskem dogajanju in poti do Jezusa.

Zaključek dneva je bil namenjen tihi molitvi v cerkvi pred Najsvetejšim. Tam je vsak v svojem srcu pred Njega položil trden sklep za svojo pripravo na birmo. Iz Otaleža smo se poslovili z željo, da bi postali kot Peter-skala, na kateri bo v prihodnjih letih zrasla hiša tesno povezanih in pripravljenih mladih ljudi.

Hvala kuharici Ivici in animatorjem za pomoč pri izvedbi birmanskega programa ter birmancem za lepo sodelovanje in mladostno radoživost.